Certyfikaty CO2: Chroń klimat i zarabiaj dzięki e-pojazdom

Właściciele e-pojazdów jeżdżą w sposób przyjazny dla środowiska i oszczędzają CO2. Mogą oni sprzedać certyfikaty CO2, których nie zużywają, firmie i zarobić do 360 euro rocznie. W przypadku lekkich pojazdów elektrycznych, tak zwany limit redukcji gazów cieplarnianych (GHG quota) pozwala na jeszcze większe zarobki. Klienci producenta samochodów ElectricBrands mogą już korzystać z natychmiastowej wypłaty za już zarejestrowany pojazd elektryczny. W tym celu producent e-pojazdów współpracuje z dostawcą kwot GHG GreenAir, który został przetestowany przez Stiftung Warentest.

"Nieustannie szukamy sposobów, aby na nowo zdefiniować samochód i zaoferować innowacyjne rozwiązania w zakresie mobilności", wyjaśnia Hans Stryewski, dyrektor operacyjny ElectricBrands, "oprócz naszych rzeczywistych produktów, takich jak XBUS czy Evetta, obejmuje to również zrównoważone korzyści dla naszych klientów".

Od początku roku dopłaty do samochodów elektrycznych zostały zmniejszone. Właściciele nadal mogą zarabiać na swoim pojeździe. Ponieważ samochód elektryczny nie emituje żadnych szkodliwych emisji, e-mobiliści mogą uzyskać certyfikat zaoszczędzonego CO2 od usługodawcy w Federalnej Agencji Środowiska. Zbierają oni te certyfikaty, a następnie sprzedają je w pakietach firmom, które muszą zmniejszyć emisję CO2, np. firmom produkującym oleje mineralne lub elektrowniom opalanym węglem brunatnym.

Ze względu na debaty dotyczące globalnego ocieplenia, odnawialne źródła energii i elektromobilność stają się coraz ważniejsze. Są one ważnym czynnikiem w redukcji gazów cieplarnianych. Aby wesprzeć ten efekt i zmniejszyć emisję CO2, niemiecki rząd wprowadził limit emisji gazów cieplarnianych.

Osiągnij więcej dzięki pojazdom e-light od ElectricBrands

ElectricBrands produkuje lekkie pojazdy elektryczne, takie jak XBUS czy Evetta. Oczekuje się, że za nie wypłacane będzie do 540 euro rocznie, ponieważ oszczędzają one zasoby i są przyjazne dla klimatu, a zatem mają szczególnie wyższy limit emisji gazów cieplarnianych. W przypadku zwykłego samochodu elektrycznego klienci mogą już otrzymać do 360 euro rocznie. W związku z tym certyfikaty CO2 dla lekkich pojazdów elektrycznych przynoszą około 25 procent więcej niż w przypadku konwencjonalnych samochodów elektrycznych. Jednocześnie lekkie pojazdy jeszcze bardziej poprawiają ślad ekologiczny. Według badania przeprowadzonego przez Niemieckie Centrum Lotnictwa i Kosmonautyki (DLR), połowa kilometrów pokonywanych obecnie przez samochody w Niemczech mogłaby być również pokonywana przez lekkie pojazdy elektryczne.

Dostawcy kwot THG w teście

Przejęcie biurokratycznego wysiłku i komunikacji między firmami, Federalną Agencją Środowiska i, w razie potrzeby, brokerami kwot GHG oraz sprzedaż pakietów certyfikatów w najlepszej cenie dla swoich klientów. Jednym z takich sprzedawców certyfikatów jest GreenAir GmbH ze swoją platformą wirkaufendeinzertifikat.de, która również okazała się przekonująca w teście przeprowadzonym przez Stiftung Warentest. Przewaga GreenAir nad innymi dostawcami: klient otrzymuje stałą kwotę wypłacaną natychmiast. "Jesteśmy dostawcą usług. Nasz model biznesowy opiera się na fakcie, że właściciel pojazdu elektrycznego otrzymuje pieniądze od firm, które zarabiają dużo pieniędzy na wykorzystaniu nieodnawialnych źródeł energii", wyjaśnia Marcel Preuss, współzałożyciel i dyrektor generalny GreenAir.

Limit emisji gazów cieplarnianych może być przedkładany co roku, o ile właściciele samochodów posiadają jeden lub więcej pojazdów elektrycznych. W ciągu dziesięciu lat może to przynieść właścicielowi nawet kilka tysięcy euro. "W ostatecznym rozrachunku jesteśmy dostawcą usług, który zamienia dowód rejestracyjny pojazdu na gotówkę" - podsumowuje Marcel Preuss.

Współpraca z GreenAir

Współpraca ElectricBrands z GreenAir to dobry biznes ze wszech miar, także dla klientów. "Oferujemy całość nie tylko dla klientów prywatnych, ale przede wszystkim dla klientów biznesowych, tj. dla dużych producentów samochodów, którzy skupili się wyłącznie na temacie mobilności elektrycznej, takich jak możliwości ElectricBrands", mówi Preuss. ElectricBrands ma zatem możliwość zaoferowania usługi GreenAir jako dodatkowej wartości dodanej dla swoich klientów. "Cieszymy się z tej współpracy, ponieważ bardzo dobrze wpisuje się ona w koncepcję zrównoważonego rozwoju naszej firmy i naszych przyjaznych dla środowiska lekkich pojazdów" - mówi Hans Stryewski z ElectricBrands i dodaje: "Wspieramy również właścicieli e-samochodów innych marek, jeśli chcą uzyskać limit GHG za naszym pośrednictwem.

Dlaczego istnieje limit redukcji emisji gazów cieplarnianych?

W ostatnich latach niemiecki rząd podjął również różne działania w sektorze transportu: od podatku od emisji CO₂ od paliw kopalnych po promocję samochodów elektrycznych. Celem jest zwiększenie kosztów mobilności szkodliwej dla klimatu, przy jednoczesnym obniżeniu kosztów poruszania się w sposób przyjazny dla klimatu. Aby przeciwdziałać zmianom klimatycznym, rząd federalny w coraz większym stopniu polega na odnawialnych źródłach energii. Gazy cieplarniane mają być również redukowane w transporcie. Przyczynia się do tego kwota redukcji emisji gazów cieplarnianych, która od 2015 r. jest zakotwiczona w federalnej ustawie o kontroli emisji. Dzięki dyrektywie UE 2018/2001 Unia Europejska będzie promować wykorzystanie energii ze źródeł odnawialnych.

Kto kupuje uprawnienia do emisji gazów cieplarnianych?

Kwoty GHG kupują firmy, które są prawnie zobowiązane do redukcji emisji CO2. Obejmuje to, na przykład, firmy takie jak koncerny naftowe, które sprzedają paliwa kopalne w Niemczech. Kwota redukcji emisji gazów cieplarnianych określa dla tych firm procent, o jaki muszą co roku zmniejszać swoje szkodliwe dla klimatu emisje. Jeśli firmy nie osiągną rocznego celu oszczędności, mają do wyboru zapłacenie kary lub zakup certyfikatów CO2 w formie kwot GHG. Cena tych uprawnień nie jest ustalana przez państwo, ale kształtuje się swobodnie na rynku, w zależności od podaży i popytu. Dlatego premia dla właścicieli pojazdów elektrycznych może się zmieniać z roku na rok. Obecnie cena uprawnień do emisji gazów cieplarnianych wynosi 320 euro za tonę wyemitowanego CO2.