ElectricBrands ma XBUS i Evetta zbudowane przez VDL Nedcar w Holandii

Jeden z największych europejskich producentów kontraktowych o obrotach przekraczających dwa miliardy euro będzie w przyszłości produkować XBUS i Evetta dla ElectricBrands. W ten sposób start-up był w stanie pozyskać VDL Nedcar w Holandii, uznanego partnera produkcyjnego z dużym doświadczeniem, do produkcji swoich lekkich pojazdów elektrycznych.

"Cieszymy się, że znaleźliśmy w VDL Nedcar nie tylko miejsce produkcji, ale także stabilną finansowo, zdrową i innowacyjną firmę, która będzie budować nasze pojazdy", mówi Ralf Haller, CEO i założyciel ElectricBrands, "VDL Nedcar zapewni nam kompetentne i doświadczone wsparcie w dalszym rozwoju naszej floty. Skorzystają na tym również nasi klienci, którzy zamówią lub zamówili jeden z naszych pojazdów".

Holenderski producent samochodów, z siedzibą w Born, produkuje pojazdy lub części dla różnych producentów samochodów w Europie, zatrudniając około 4000 pracowników i 1400 robotów. Od połowy 2014 r. ponad milion samochodów zjechało z linii produkcyjnej w fabryce VDL, wraz z dużymi ilościami części samochodowych.

VDL Nedcar to firma rodzinna z własnym działem badań i rozwoju, która wyznaczyła sobie długoterminowe cele. VDL jest przekonany, że klasa lekkich pojazdów elektrycznych L7e, która obejmuje XBUS i Evetta, ma ogromny potencjał dla mobilności przyszłości.

"Dzięki pojazdom opracowanym przez ElectricBrands możemy wspólnie kształtować przyszłość mobilności w naszym Centrum Innowacji Mobilności" - mówi dyrektor generalny VDL Nedcar, John van Soerland. "Przyszłość, w której wykonujemy różne prace dla kilku partnerów jednocześnie. Współpraca z ElectricBrands oferuje perspektywę dla naszych pracowników i dla VDL Nedcar".

Van Soerland podkreśla: "Mamy wystarczające moce produkcyjne, aby pokryć obecny wolumen zamówień od ElectricBrands, ale także nadchodzące szczyty zamówień i zamówienia długoterminowe". XBUS i Evetta są produkowane w zakładzie VDL Nedcar w Born, najbardziej wysuniętym na wschód punkcie Holandii, niedaleko Akwizgranu i Düsseldorfu. "Lokalizacja z dobrymi połączeniami logistycznymi w centralnym położeniu między Niemcami a krajami Beneluksu była jednym z powodów, dla których wybraliśmy VDL Nedcar jako naszego partnera produkcyjnego", wyjaśnia dyrektor zarządzający Ralf Haller. Produkcja Evetty z tzw. serią pilotażową i pierwszą dostawą do dealerów planowana jest na początek 2024 r., a wkrótce potem pierwsi klienci końcowi będą mogli odebrać pojazd. XBUS pojawi się rok później.