CDO Yaroslav Yakovlev -
"Devotie kan betekenis geven aan eenvoudige dingen"

CDO Yaroslav Yakovlev

 

NAAM 
Yaroslav  ‘Yaro‘  Yakovlev

LEEFTIJD
40 JAAR

OORSPRONG
Geboren in een klein, afgelegen en multicultureel stadje in het hart van de Noordelijke Kaukasus.

ONDERWIJS  
Master in industrieel ontwerp, Stieglitz Academie, St. Petersburg. Bachelor Transport/Car Design, IED Turijn.

PROFESSIONELE CARRIÈRE 
ElectricBrands, Subaru, Daihatsu/Toyota, Yamaha (Japan). Gastdocent aan de Shizuoka Universiteit voor Kunst en Cultuur (Japan).

PROFESSIONELE POSITIE BIJ ELECTRICBRANDS
Chief Design Officer (CDO)

WAT INSPIREERT JOU?  
Iets zo sterk en puur, onverwacht en toch natuurlijk, dat de menselijke ziel kan verlichten. Het kan van alles zijn. Het kan een gepassioneerde glimlach zijn, een spannend verhaal, iemands daad, een slim product of gewoon een spel van licht en schaduw. Toewijding kan betekenis geven aan eenvoudige dingen of voorwerpen.

WAT VIND JE ZO LEUK AAN DE XBUS?
Ik vind het leuk dat er niets is zoals de XBUS. Het bruist van positieve uitstraling, vertrouwen en sympathie. Hij is uitzonderlijk eenvoudig, universeel, innovatief en vriendelijk. Vriendelijk voor mens en natuur. Het creëert een duurzame toekomst.

WELKE ONTWERPERS EN WELKE AUTOMODELLEN BEWONDER JE?
Er zijn er veel. Ik zou zeker Flaminio Bertoni en zijn ontwerp voor de Citroen DS19/21 willen noemen. Een van de mooiste auto's ooit gemaakt. De wereldwijde invloed van Giorgetto Giugiaro is buitengewoon, de stijl van Marcello Gandini en het pure futurisme van een Lancia Stratos Zero maken indruk op me. De genialiteit van Ferdinand Porsche's 90 jaar oude VW Kever ontwerparchitectuur, die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven in de 911-serie.
De poëtische draagvleugelboten van Rostislav Aleksejev zijn prachtig. De filosofieën van Kenji Ekuan en Hartmut Esslinger gaan elke modetrend te boven en zijn absoluut tijdloos. De kunst van Tokujin Yoshioka, Daniel Simon, Syd Mead en Luigi Colani is in alle opzichten iconisch.

HOE LANG HEB JE EROVER GEDAAN OM VAN EEN WITBOEK TOT HET EERSTE CONCEPT TE KOMEN?
Een ontwerp kan heel snel ontstaan. Als een concept eenmaal vaststaat en goed begrepen wordt, kunnen goede ideeën meteen ontstaan en op papier gevisualiseerd worden. Maar het duurt maanden om het concept te verfijnen en het echt, bruikbaar en levend te maken.

WIE ZOU VOLGENS JOU MOETEN OVERWEGEN OM EEN XBUS TE KOPEN?
Mensen voor wie minder meer is, voor wie gebruiksgemak belangrijker is dan een trendy look, die de voorkeur geven aan een intuïtieve, eenvoudige gebruikersinterface in plaats van een overgecompliceerde, cool ogende interface. Mensen die een vriendelijke en positieve boodschap met anderen willen delen. Mensen die geven om de toekomst van onze mooie kleine planeet.